Forumul Roman

Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Pana in anul 509 i. Ch. cand Roma a devenit republica, orasul a fost condus de o dinastie etrusca. Aceasta a construit un sistem de canalizare numit “Cloaca Maxima” pentru a aduce apa de la tinuturile mlastinoase din valea situata intre dealurile Palatin, Capitol si Esquiline spre raul Tibru.

Dupa constructia acestui apeduct, zona a devenit centrul cel mai activ din Roma si locul primului Forum. Aici aveau loc procesiuni triumfale, alegeri si tot aici se reunea si Senatul.

Primul Templu al lui Saturn a fost construit in ultimii ani inainte de instaurarea republicii si a fost inaugurat la inceputurile acesteia in anul 497 i.Ch. Ruinele care pot fi vazute astazi dateaza din anul 42 i.Ch. Templul a fost folosit pe post de trezorerie. De asemenea a adapostit stindardele legiunilor romane si decretele senatoriale. In anul 20 i. Ch., in fata Templului lui Saturn, Imparatul Augustus a ridicat o coloana inalta, Miliarum Aureum.

Templul circular al lui Vesta, dateaza din secolul al IV-lea i.Ch. Micul templu era unul dintre cele mai importante din Roma din cauza ca era dedicat protectoarei familiei si Statului Roman. Aici virginele vestale, pazeau eterna flacara sacra, simbol al vietii eterne a Romei.

Fecioarele ce pazeau flacara erau alese de Pontifex Maximus, autoritatea religioasa suprema in Statul Roman. Fetele care trebuiau sa fie membre ale aristocratiei, aveau datoria sa serveasca la templu timp de 30 de ani. In aceasta perioada trebuiau sa ramana virgine, in caz contrar riscand sa fie ingropate de vii (acest lucru s-a intamplat cu 10 dintre ele). Virginele Vestale erau foarte bine vazute si primeau o multime de daruri.

Chiar langa templul lui Vesta, se gasea casa Virginelor Vestale. Imediat ce o fata era aleasa sa faca parte din randul Virginelor Vestale (la varsta de 6 ani), ea se muta in aceasta casa. Casa avea 50 de camere pentru cele sase fete si servitoarele lor si se ridica pe trei etaje.

Curia era locul in care se reunea Senatul. Cladirea putea gazdui pana la 200 de senatori. Curia a fost construita de al treilea rege al Romei (intr-o alta locatie). A ars de patru ori, prima data in anul 80 i. Ch. dar a fost reconstruita de fiecare data. Dupa un incendiu, in anul 53 i.Ch., Cezar a mutat Curia in Forumul Roman.

Trei arcuri de triumf au fost construite la Forum Romanum. Acestea erau folosite de imparati pentru a celebra victoriile militare ale Imperiului Roman. Foarte putin se mai poate vedea din primul arc de triumf, construit de Augustus in anul 29 i.Ch.

Arcul de triumf al lui Titus, construit in anul 81 d.Ch. comemoreaza victoria in “Razboiul din Iudeea” cand Imperiul Roman a cucerit Ierusalimul. Acest monument este asezat la Via Sacra pe partea de est a forumului.

Rostra era platforma de pe care se tineau discursurile. Aceasta a fost construita initial in secolul IV i.Ch. Numele de Rostra care inseamna berbeci de lupta provine de la berbecii de lupta facuti din fier ce au fost capturati in batalia de la Actium in anul 338 i.Ch.

Unul dintre cele mai celebre discursuri tinute aici a fost cel a lui Marc Antoniu in anul 44 I.Ch. la inmormantarea lui Cezar, discurs ce a fost facut celebru de Shakespeare.

Columna lui Traian se afla in Forul lui Traian, in imediata apropiere – la nord – de Forul roman. Terminat in 113, basorelieful in forma de spirala comemoreaza victoria lui Traian in campania sa de cucerire a Daciei.

Columna are o inaltime de aproximativ 30 de metri si contine 18 blocuri masive de marmura de Carrara, fiecare cantarind 40 de tone. Initial în varful columnei se afla o statuie a lui Traian, insa ea a fost inlocuita in secolul XVI cu o statuie a Sfantului Petru.

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.