Vatican

Un obiectiv turistic important, cea mai mica tara din lume, Orasul Vatican ocupa o suprafata de 0.44 km patrati si serveste drept centru spiritual pentru milioane de credinciosi romano-catolici din intreaga lume.

Vaticanul este resedinta pentru aproximativ 800 de locuitori, insa nici unul dintre ei nu este rezident permanent. Populatia acestei zone micute din jurul Basilicii San Pietro este compusa din preoti, calugari, gardieni, demnitari de rang inalt si bine-inteles tot aici se gaseste si cel mai de seama locuitor, Papa.

Se presupune ca aceasta parte a Romei original nelocuita (ager vaticanus) a fost considerata intotdeauna un loc sacru sau cel putin indisponibil pentru locuit, chiar inaintea sosirii crestinismului. In 326 prima biserica, bazilica lui Constantin, a fost construita peste mormantul Sfantului Petru, care a fost inmormantat intr-un cimitir obisnuit in acel loc, iar din acel moment zona a inceput sa fie populata, dar in special de case de locuit legate de activitatea Sfantului Petru.

Turistii din Vatican sosesc prin Piata San Pietro. Aceasta piata este un obiectiv turistic din Roma pe care nimeni n-are trebui sa-l rateze, indiferent de convingerile religioase. Piata San Pietro a fost proiectata de Bernini in timpul pontificatelor lui Alexandru VII si Clement IX. Piata este inconjurata de doua randuri de coloane cu 284 de coloane aranjate in patru randuri, in varful carora exista 140 de sfinti.

In centrul pietei, se gaseste un obelisc egiptean cu o inaltime de peste 25 de metri, adus in Roma de Caligula de la Heliopolis, in Delta Nilului. De-o parte si de alta a obeliscului exista doua fantani. Mii de oameni se aduna in aceasta piata pentru a auzi discursurile si binecuvantarile Papei sau pentru a participa la slujbe, mai ales la sarbatorile importante romano-catolice, cum ar fi Pastele sau Craciunul.

Basilica San Pietro, este cea mai importanta biserica din lume. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusa acum mai bine de 500 de ani, in 1506. Domul basilicii poate fi accesat cu ajutorul unui lift pana la acoperis, apoi exista inca 323 de trepte care va pot duce spre locul de unde poate fi admirata cea mai spectaculoasa priveliste a orasului Roma.

Populatia permanenta a Vaticanului este predominant masculina desi doua ordine de calugarite traiesc in Vatican. O minoritate sunt clericii varstnici; cei care au ramas sunt membri ai ordinelor religioase. Multi muncitori locuiesc in afara zidurilor, inclusiv Garda elvetiana si personalul diplomatic.

Barbatii si in special femeile trebuie sa respecte un cod strict al imbracamintei. Hainele peste genunchi sunt strict interzise.
Cetatenia poate fi primita prin rezidenta stabila si prin detinerea unui post in oras.

In fiecare saptamana papa se adreseaza pelerinilor de două ori: miercurea in audienta generala pe care o sustine in piata Sfantul Petru sau in Aula Paul VI si duminica de la fereastra palatului sau apostolic pentru rugaciunea Angelus.

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.