Gian Lorenzo Bernini

Gian Lorenzo Bernini a fost printre cei mai mari artisti ai barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, desi a avut lucrari semnificative si în domeniul architecturii, picturii si poeziei.

S-a nascut in anul 1598 la Napoli, fiul sculptorului toscan Pietro Bernini. In copilarie, Gian Lorenzo a lucrat ca asistent al mai putin talentatului sau tata. A fost considerat unul dintre cei mai importanti artisti ai barocului. Activitatea lui Bernini este legata de actiunea papilor din secolul al XVII–lea.

Capodopera sa este Piata Sfantului Petru din Roma, delimitata de o colonada gigantica formata din 284 de coloane, desfasurate pe patru randuri, cu 140 de statui.

Piazza Navona este una din principalele atractii turistice ale Romei. Forma ei ovala se explica prin faptul ca a fost construita pe fostul stadion al lui Domitian.


Fontana del Moro

Fontana delle Api – probabil una dintre cele mai mici fantani construite de Bernini. Aceasta a fost construita pentru ca oamenii sa poata adapa animalele.

Fontana del Tritone – Tritonul este asezat pe o cochilie deschisa purtata de patru delfini. Blazonul cu albine al familiei Barberini aminteste ca atunci Roma era condusa de Urban al VIII-lea.

Ca un fapt divers Bernini a servit 8 Papi 🙂


Piazza della Repubblica – Fontana delle Naiadi

Fontana Acqua Felice

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.