Roma

Legenda spune ca Roma sau “orasul etern” asa cum mai este denumit, a fost intemeiat de gemenii Romulus si Remus pe 21 aprilie 753 BC. Dovezile arheologice sprijina teoria conform careia Roma s-a dezvoltat pornind de la asezari pastorale pe Dealul Palatin (una din cele sapte coline pe care s-a intemeiat orasul), construite în zona actualului Forum Roman, si care au stat la baza noului oras în secolul VIII BC.

Roma a fost de-alungul timpului capitala Regatului Roman, a Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice inca din 313 AD si mai apoi a Italiei moderne. Putem lega de Roma expresia de “Caput mundi” (Capitala lumii) datorita numarului mare de obiective turistice cu adevarat impresionante, si cu o istorie sculptata in dalta de-alungul secolelor.

Columna lui Marc Aurelius, la fel de impresionanta ca si cea a lui Traian, a fost construita in 180 AD dupa moartea lui Marc Aureliu, ea comemoreaza victoriile impotriva triburilor barbare de pe Dunare. Marc Aurelius a fost imparat al romei intre anii 161-180 AD si filosof stoic. A fost un geniu militar ce si-a condus imperiul in stransa colaborare cu Senatul. Domnia lui Marc Aureliu a fost marcata de aspre persecutii ale creștinilor.

Citat din singura sa lucrare care a fost redactata in limba greacă, Ta eis heauton (“Catre mine însumi”):”Dati-mi linistea de a accepta lucrurile ce nu le pot schimba, curajul de a le schimba pe cele ce se pot schimba, si intelepciunea de a le putea distinge unele de altele.

Fontana del Tritone creata de Bernini in 1642, din travertin, de culoarea mierii, are in centru o divinitate marina ce sufla apa printr-o cochilie. Aceasta fantana aflata in mijlocul pietei Barberini este una din simbolurile Romei datorita frumusetii sale dar si a creatorului sau, unul din exponentii barocului, un artist a carui activitate este legata de cea a papilor secolului al XVII-lea (Bernini a slujit 8 papi de-a lungul “carierii” sale).

O imagine de ansamblu asupra Romei, din cel mai inalt dom din lume (domul basilicii Sf. Petru, inalt de 138 de m). Se poate observa raul Tibru, in stanga Castelul San’t Angelo si impresionantul pod ce duce la acest castel. Cladirile din prim-plan apartin statului Vatican.

San Giovanni di Laterano, aici pana in 1870 se incoronau papii, in prima basilica crestina construita de Constantin. Fatada impresionanta dateaza din sec al XVIII-lea. Aici se celebreaza mesa din Joia Mare. Interiorul basilicii este impresionant dar numai daca o vizitezi inaintea basilicii Sf. Petru.

Straduta specifica Romei, mica, aglomerata, pavata si cu case ingramadite, intre Piazza San Giovanni di Laterano si Colosseum.

Iesind in evidenta datorita marimii sale, o masina neincapatoate pentru un brav soldat roman.

Doamna sa, da din nas… ar fi preferat o letica 🙂

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.