Santi Quattro Coronati & Basilica di San Clemente

Situata la scurta distanta de Colosseum, Basilica di San Clemente prilejuiste o incursiune in trecutul Romei. Ea a fost ridicata in secolul XII peste o biserica din secolul IV, construita la randul ei peste un templu pagan din secolul II si peste o locuinta romana din secolul I. Sub toate aceste constructii se afla o fundatie din vremea Republicii Romane.

Mozaicul de pe absida bisericii atrage toate privirile. Aceste descrie Triumful Sfintei Cruci, cu 12 porumbei simbolizandu-i pe Apostoli, cu Fecioara Maria, Sfantul Ioan Botezatorul si ceilalti sfinti.

Frescele renascentiste desenate de Masolino si discipolul sau prezinta scene din viata Sfintei Ecaterina si moartea acesteia, care a fost trasa pe roata (de aici si numele artificiilor circulare). Amvonul inalt din marmura a fost adaugat la construirea noii biserici.

Biserica din secolul IV sau “basilica inferiore” a fost distrusa in mare parte de catre invadatorii normanzi in 1084, insa unele fresce sterse din secolul XI, ilustrand viata Sfantului Clement, au supravietuit. Conforma legendei, Papa Clement a fost alungat in Crimeea si obligat sa munceasca in mina. El a continuat sa predice prizonierilor, fiind legat de o ancora de catre roamani si aruncat in Marea Neagra in cele din urma. Apele s-au retras ulterior si au adus la mal trupul Papei intr-un sicriu.

Catre baza bisericii se afla un templu intunecat ridicat in cinstea lui Mithra, cu un altar pe care este desenata scena uciderii unui taur de catre zeitate.

Santi Quattro Coronati dateaza din sec al IV lea, refacuta in sec XI si restaurata in 1913 de catre Antonio Munoz, si este dedicata celor patru sfinti si martiri anonimi.

Bazilica are doua curti, Palatul Cardinalilor cu capela Sf.Silvester si Manastirea. Constructia se afla intr-o parte tacuta si verde a Romei intre Colosseum si San Giovanni in Laterano.

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.