San Giovanni di Laterano

San Giovanni di Laterano a fost construita initial de Constantin cel Mare in secolul al patrulea AD. A fost prima basilica crestina din Roma. Numele de “Laterano” provine de la o familie care pe atunci isi avea palatul pe acele locuri. Putem spune ca Imparatul Constantin a prevazut rolul important al acesteia de-a lungul timpului: de a fi Catedrala a Romei si Mama a tuturor Bisericilor.

Catedrala a episcopului Romei, care contine tronul papal (Cathedra Romana), San Giovanni di Laterano se situează mai presus de toate celelalte biserici ale lumii catolice, inclusiv Bazilica Sf. Petru din Vatican. Din acest motiv, spre deosebire de toate celelalte basilici romane, detine titlul de Archbasilica.

Catedrala in sine este situata in afara granitelor Vaticanului, teritorial vorbind fiind situata in Roma respectiv in Republica Italiana. Cu toate acestea, i-a fost acordat un statut special extrateritorial, ca proprietate a Sfantului Scaun.

Pe o inscriptie ce se afla pe fatada acestei impresionante basilici, Christo Salvatori ne indica faptul ca aceasta este dedicata lui Hristos Mantuitorul cum de altfel este fiecare catedrala dintr-o patriarhie.

Mai jos se afla una din cele douasprezece nise ale basilicii care au fost lasate goale pana in 1703 cand Papa Clement al XI-lea a decis finalizarea decorarii lor prin sponsorizarea unui concurs de modele structurale. Astfel ca acum nisele sunt imbogatite cu sculpturi ale apostolilor, de frumusete aparte, opere semnate de importante figuri ale barocului tarziu.

In imagine se afla mormantul Papei Leon al XIII-lea (1810-1903) a fost ultimul papa ingropat inafara Vaticanului, respectiv la basilica S.Petru. In basilica se afla mai multe morminte ale papilor de-alungul timpului pornind de la cel al lui Ioan al X-lea (papa al Romei in perioada 914-928 AD).

Tavanul decorat al basilicii.
Se pot observa 3 medalioane in care se afla simbolul papal, stema papala care in heraldica ecleziastica, contine cheile tinute de Sfantul Petru. Cheile imparatiei, care conform traditiei crestine, au fost primite de Sfantul Petru de la Iisus, simbolizând capacitatea apostolului de a lua masuri cu caracter obligatoriu. Astfel, cheile sunt văzute ca un simbol al autoritatii papale chiar si astăzi.

Evanghelia dupa Matei 16:19 “Iti voi da cheile Imparatiei cerurilor, și orice vei lega pe pamant, va fi legat în ceruri, si orice vei dezlega pe pamant, va fi dezlegat în ceruri.”

In piata San Giovanni di Laterano se gaseste cel mai mare obelisc din lume, din granit rosu comandat de faraonul Thuthmose al III-lea si terminat de catre nepotul sau Tuthmes al IV-lea in Karnak. A fost plasat in Circus Maximus inainte de a fi repozitionat in locul sau actual inca din 1587.

Un fel de “caine comunitar” de-al nostru… mai putin neaos, dar mai usor de intretinut 😀

Say something

Your email address will not be published. Required fields are marked with a grey bar.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.